De enda tiderna som är säkra och pålitliga är i regel de för tävlingsstart samt de när registreringen/utrustningskontrollen stänger. När det kommer till övriga tider, exempelvis matchstart eller liknande, så ska du inte lita helt på tiderna.
Denna typ av tävling rekommenderar vi för alla fäktare, i synnerhet nybörjare. Lokala tävlingar kräver generellt inte lika mycket förberedelse och kostar för det mesta inte lika mycket.
För de under 16 år rekommenderar vi Silvervärjan som ni kan läsa mer om under "Börja tävla!" > "Silvervärjan"
För de äldre fäktarna rekommenderar vi Alingsåscupen och Coupe de Borås. Mer information finns under "Börja tävla!" > "Alingsåscupen".
Tränarna och styrelsen försöker så gott det går att informera om tävlingar men i många fall kan du också hitta information om lokala tävlingar via respektive klubbs sociala medier och hemsidor.
När ni letar efter tävlingar så är det viktigt att ni letar efter tävlingar i värja, inte florett eller sabel. Värja är vapnet som vi lär ut på klubben och skiljer sig något från de andra två vapnen.
Via Ophardts tävlingskalender kan du hitta nästan alla kommande tävlingar i Sverige, samt en hel del tävlingar i andra länder.
Som vi nämnde när det kommer till lokala tävlingar så är det viktigt att ni enbart letar efter värjtävlingar, tävlingar där man använder vapnet värja. Det finns två andra vapen, florett och sabel, vilka skiljer sig något från värjan vilket är vapnet vi använder på klubben.
Alla tävlingar som du finner via Ophardt kräver att vår huvudtränare Adam anmäler dig.
För att kunna anmälas till dessa tävlingar krävs ett konto vilket du får tillgång till när du skapar ett konto på Svensk fäktnings hemsida. Lösenordet för ditt Ophardt-konto bestämmer du när du köper licens och användarnamnet är: “Förnamn.Efternamn@swe”.
Byte av åldersklass sker vid byte av säsong 1/7. Exempelvis byter en fäktare från åldersklassen U13 till U15 den 1/7 det året den fyller 13.
För alla åldersklasser fram till och seniorklassen finns det ingen undre åldersgräns så om du tillhör åldersklassen U15 kan du även vara med i U17, U20, U23 samt senior, men inte U13.
För de olika veteranklasserna (O40, O50, m.m.) så finns det ingen övre åldersgräns vilket innebär att en fäktare i O50 kan vara med i O40 samt senior.
Seniorklassen är öppen för fäktare i alla åldersklasser.
Beroende på åldersklass så ser utrustningskraven olika ut, vill du veta vad som krävs i din åldersklass så kan du antingen fråga någon av tränarna eller titta i Svenska fäktförbundets tävlingsbestämmelser.
Om du lånar värjor eller kroppskablar från klubben är det viktigt att se till att dem uppfyller kraven som kom 2021. Dessa krav är att kroppskabeln måste ha genomskinliga kontakter samt att skålkontakten på värjan måste ha två separata hål för kabeln som går från spetsen till skålen.
CE eller standard innebär i praktiken samma sak, nämligen den lägre av de två säkerhetsklasserna. Utrustningen som vi använder på klubben har säkerhetsklassen CE/standard och när du först köper utrustning så brukar den lägre säkerhetsklassen räcka, så länge du inte tänker åka till tävlingar med utrustningskrav (Ej Silvervärjan/Alingsåscupen).
När vi pratar om FIE så menar vi en säkerhetsklassning som är framtagen av det internationella fäktförbundet (Fédération Internationale d'Escrime = FIE).
För västar, byxor och plastronger är FIE-klassningen 800N.
För masker är FIE-klassningen 1600N.
För handskar är FIE-klassningen 800N (Enbart krav i sabel).
För lokala tävlingar, exempelvis Silvervärjan, krävs generellt ingen anmälan.
Om en tävling kräver anmälan genom Ophardt görs det genom vår huvudtränare Adam.
För att de som anordnar tävlingar ska kunna ha råd att anställa domare så kan de ta ut en domaravgift på upp till 500 kr som inkluderas i tävlingsavgiften.
Tävlingsavgiften, tillsammans med domaravgiften, är generellt mellan 500kr och 700kr.
En licens gäller under en säsong och behöver därför bara köpas en gång per år.
För att köpa en licens så måste du skapa ett konto på Svensk fäktnings hemsida. Mer information om att köpa licens finner du genom följande länk: https://svenskfaktning.se/tavling/licens-och-tavlingsanmalan/
Kostnader för licens:
400 kr för de födda 2010 eller senare.
500 kr för de födda mellan 2002 och 2009.
1000 kr för de födda 2001 eller tidigare.
Tävlingar där licens krävs:
Mästerskapstävlingar.
Nationella rankingtävlingar (inklusive Masterstävlingar).
Tävlingar till vilka anmälan sker via Ophardt Online.
Det finns tre typer av matcher, poule-, utslags- och lagmatch.
Poulematch: En poulematch går till tre minuter eller fem poäng. Om tre minuter passerat, utan att en av fäktarna fått fem poäng, vinner fäktaren med flest poäng.
Utslagsmatch eller DE: En utslagsmatch går till 3x3 minuter eller 15 poäng. Mellan varje rond på tre minuter har du en paus på en minut där du får chans att prata med din tränare eller helt enkelt andas ut. Om tiden tar slut, utan att en av fäktarna fått 15 poäng, vinner fäktaren med flest poäng.
Lagmatch: En lagmatch går till 3x9 minuter eller 45 poäng. Ett lag består också av tre till fyra fäktare, där en av fäktarna får agera avbytare. Varje fäktare fäktas tre matcher, en match mot varje fäktare i motståndarlaget.
Om tiden rinner ut och båda fäktarna har lika antal poäng går vi till en prioritetsminut. En av fäktarna väljs slumpvis ut och en minut läggs till på tiden. Sedan är det nästa poäng som vinner, dubbelpoäng räknas inte. Hinner minuten passera utan ett enkelt poäng så vinner den fäktare som vi tidigare valde slumpvis.
Förutom det självklara, bete dig, lyssna på domaren, m.m., så har Svensk fäktning i sina tävlingsbestämmelser radat upp ett antal regler när det kommer till hur du ska uppföra dig på tävling.
Enbart aktiva fäktare, domare och funktionärer får vistas inom det markerade pistområdet. Föräldrar och andra åskådare får hålla sig till läktarna eller liknande områden.
Under aktiv fäktning får man generellt inte ge råd till fäktarna utan detta ska under pausen.
I fäktning finns det numera sex olika kort som en domare kan ge fäktare när dem bryter mot reglerna.
Gult kort: Fungerar som en varning och är ett av de vanligaste korten.
Rött kort: Motståndaren får ett poäng. Kommer generellt efter ett gult kort men kan också ges direkt vid grövre regelbrott.
Svart kort: Svarta kort är ovanliga vid svenska tävlingar men leder till diskvalificering från tävlingen och i många fall avstängning under en viss tid. Kan i väldigt speciella fall komma efter ett gult eller rött kort men kan också komma utan att fäktaren tidigare fått ett kort alls.
P-kort: Delas in p-gul, p-röd och p-svart med samma regler som de normala korten. Ges vid passivitet vilket innebär att en minut passerar utan att en av fäktarna tar ett poäng eller tar ett poäng som döms bort. Vid första tillfället under en match ger domaren p-gult, sedan p-rött och till sist p-svart. P-kort används bara under utslags- och lagmatcher.
Om du har några frågor om kort eller regler rekommenderar vi att du i första hand frågar någon av tränarna och om dem inte kan svara på din fråga kan du följa någon av länkarna nedan. De svenska tävlingsbestämmelserna är inte särskilt detaljerade utan beskriver främst regler specifika för Sverige och hänvisar annars till FIE:s tävlingsbestämmelser.